Ρολά Χαρακτηριστικά & Λειτουργικότητα

Γνωρίστε τα Ρολά

Χαρακτηριστικά & Λειτουργικότητα 

Τα ρολά ως κατασκευή, έχουν εξελιχθεί αρκετά κατά την πάροδο του χρόνου, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών για άνεση και εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά των ρολών, θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματά τους και θα περιγράψουμε τις κυριότερες λειτουργίες τους.

 

Τύποι Ρολών 

Ξεκινώντας με τους τύπους των ρολών, αρκεί να σημειώσουμε ότι θα βρείτε αξιοσημείωτη ποικιλία στην αγορά, ανάλογα με τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε και φυσικά ανάλογα με τον προϋπολογισμό χρημάτων που έχετε ορίσει.

Οι δύο βασικότερες κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα ρολά, βάσει του είδους της χρήσης τους, είναι:
α) τα οικιακά ρολά και
β) τα βιομηχανικά ρολά

Στο παρόν άρθρο, θα αναφερθούμε στα οικιακά ρολά, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως από πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου διπλού τοιχώματος, το εσωτερικό του οποίου περιέχει πολυουρεθάνη (ρολό πολυουρεθάνης), ή από φύλλο αλουμινίου διπλού τοιχώματος, πάχους περίπου ενός χιλιοστού, (βαρέως τύπου), με καμπύλη ή επίπεδη επιφάνεια. Να σημειωθεί εδώ η δυνατότητα πλούσιων χρωματισμού των ρολών, σε ποικιλία αποχρώσεων και σε συνδυασμούς.

 

Τρόποι Κίνησης των Ρολών 

Τα ρολά μπορούν να κινηθούν με διάφορους τρόπους: χειροκίνητα (με την παραδοσιακή μανιβέλα, με ιμάντα), ηλεκτροκίνητα με αυτοματισμούς / τηλεχειρισμούς (με μοτέρ) ή με συνδυασμό τους. Η μανιβέλα και ο ιμάντας υπερτερούν από την άποψη ότι έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τα ρολά και κατά τη διακοπή του ρεύματος. Από την άλλη όμως, τα ηλεκτροκίνητα ρολά, παρέχουν περισσότερες δυνατότητες.

Ο ηλεκτροκινητήρας για παράδειγμα, εμποδίζει το άνοιγμα του ρολού, όταν αυτό είναι κατεβασμένο, σε περίπτωση απόπειρας παραβίασής του. Ακόμα, με ένα διακόπτη, ο χρήστης μπορεί να κινήσει το ρολό, όσο βαρύ ή μεγάλο κι αν είναι. Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στο θέμα των κινητήρων για ρολά είναι οι κινητήρες με εύρεση εμποδίου (και με τηλεχειρισμό). Οι κινητήρες αυτοί προστατεύουν το ρολό και το χρήστη, διότι εάν κατά την κάθοδο ή την άνοδο του ρολού, κάτι το εμποδίζει να κινηθεί ομαλά, η ηλεκτρική πλακέτα ελέγχου το αντιλαμβάνεται και σταματά το μοτέρ.

 

Χαρακτηριστικά Ρολών

Παρακάτω, ακολουθούν τα διάφορα στοιχεία των ρολών, που συνθέτουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τα πλεονεκτήματά τους και τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.

1) Το κάθε ρολό είναι μοναδικό. Κατασκευάζεται κατά παραγγελία στο εκάστοτε εργοστάσιο, βάσει των διαστάσεων, των χρωματισμών και των διαφόρων λεπτομερειών που θα ορίσει ο πελάτης.
2) Η κάθε κατασκευή ρολού απαιτεί ξεχωριστή οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις μόνωσης, η ανεμοπίεση, το είδος της τοιχοποιίας κ.α..
3) Η μέγιστη ασφάλεια και η έννοια του “απαραβίαστου”, είναι δυο από τα βασικά πλεονεκτήματα του ρολού, χάρη στην ειδική σχεδίασή του.
4) Σαν κατασκευή είναι απλή, άρα εύχρηστη και λειτουργική: τα προφίλ (από αλουμίνιο ή λαμαρίνα) συνδέονται αρθρωτά μεταξύ τους και η κίνηση προέρχεται μέσω οδηγών.
5) Η επεξεργασία που υπόκειται το ρολό αλλά και η συμβολή της ηλεκτροστατικής βαφής, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική προστασία από τη διάβρωση και την αντοχή του ρολού στο πέρασμα των χρόνων.
6) Ένα ακόμα σημαντικό προτέρημα, είναι η γρήγορη παράδοση του ρολού μετά την παραγγελία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βασικά εξαρτήματα συνήθως υπάρχουν σε στοκ και απομένουν τα υπόλοιπα για να διαμορφωθούν, ανάλογα με την παραγγελία του πελάτη (διαστάσεις, χρωματισμοί κτλ.).
7) Η αξιοποίηση του χώρου που προσφέρουν τα ρολά, είναι πολύτιμη. Δεν απαιτούν πολύ χώρο για τη λειτουργία τους, καθώς τυλίγονται γύρω από τον εαυτό τους, εξοικονομώντας όλα τα χωρητικά περιθώρια.
8) Ειδικά λάστιχα τοποθετημένα γύρω – γύρω από την κατασκευή του ρολού, προσφέρουν στεγανοποίηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
9) Το κουτί που περιέχει το ρολό είναι συνήθως κατασκευασμένο από ειδικά προφίλ αλουμινίου και μπορεί να βαφεί στο ίδιο χρώμα με τα φύλλα αλουμινίου που θα χρησιμοποιηθούν στο ρολό. Έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε διάφορα σχήματα κουτιών, με τετράγωνη ή οβάλ πρόσοψη και σε διάφορες διαστάσεις.
10) Τα ρολά μπορείτε να τα τοποθετήσετε εντός ή εκτός του κουφώματος, ανάλογα με τη μελέτη του χώρου, καθώς στη διάθεσή σας έχετε πολλές εναλλακτικές επιλογές.

 

Άρθρο: e-alouminio.gr